znakowanie mięsa
fot. Fotolia

Trzy osoby zmarły w Holandii, a dwie w Niemczech z powodu spożycia mięsa zakażonego bakteriami listeriozy – informują niemieckie oraz holenderskie media.

W Holandii bakterie listeriozy znajdowały się w takich produktach jak filety z kurczaka, kiełbasa oraz boczek, które wyprodukowane zostały przez firmę Offerman z miejscowości Aalsmeer. Szacuje się, że łącznie zainfekowanych bakterią mogło być nawet 130 różnego rodzaju produktów.

Produkty wyprodukowane przez holenderską firmę sprzedawane są także w Belgii oraz Niemczech, gdzie z powodu listeriozy zmarły dwie osoby. Początkowo spekulowano, że przyczyną śmierci dwóch starszych osób z Hesji było spożycie skażonego mięsa wyprodukowanego przez firmę Offerman.

Jak ustalił Instytut im. Roberta Kocha, powodem śmierci dwóch osób w Niemczech było spożycie wędlin wyprodukowanych przez niemiecką firmę Wilke, której produkty trafiały między innymi do restauracji i stołówek w niemieckich oddziałach koncernu meblowego Ikea. Niewykluczone, że z wyrobami firmy Wilke może być także związane zachorowanie 37 innych osób.

Ikea bardzo szybko wycofała wszystkie produkty firmy Wilke, a sama firma została zamknięta przez niemiecki sanepid, po czym ogłosiła upadłość.

Listeroza jest chorobą, która powoduję biegunkę i gorączkę, a w przypadku osób z obniżoną odpornością może prowadzić do śmierci.

Bild

Od zawsze związany z rolnictwem. Założyciel i pomysłodawca portalu rolniczego MojaRola.pl. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika