Chiny są obecnie światowym liderem jeżeli chodzi o produkcję trzody chlewnej. Nie dziwi zatem fakt, że analitycy uważanie monitorują sytuację w Państwie Środka, gdzie na początku sierpnia wykryto pierwszy przypadek występowania wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF).
1 sierpnia 2018 roku, afrykański pomór świń został wykryty w prowincji Liaoning w północno-wschodnich Chinach, które są największym producentem mięsa wieprzowego na świecie. W gospodarstwie w którym pojawił się wirus, utrzymywano 383 świnie, z których 47 padło na skutek choroby. W związku z tym, że prowincja Liaoning została uznana za obszar zapowietrzony, ubojowi poddano łącznie 913 świń.
Po wybuchu epidemii, chińskie ministerstwo rolnictwa (MOA) wdrożyło mechanizmy awaryjne w celu zablokowania dalszej inokulacji świń. Rząd zakazał także transportu świń w obszarze zapowietrzonym w okolicach miasta Shenyang.
3 sierpnia 2018 roku, Generalna Administracja Celna Chin wprowadziła nowe przepisy mające na celu zapobiegnięcia rozprzestrzeniania się ASF. Na mocy nowych przepisów, zaostrzone zostały kontrolę przywożonych towarów i rzeczy pasażerskich przez organy celne, zwłaszcza w przypadku osób podróżujących z obszarów zakażonych ASF. W przypadku wykrycia transportu świń, dzików lub produktów wieprzowych z obszaru zakażonego, są one poddawane ubojowi i utylizacji lub utylizacji.
Shenyang, obszar zapowietrzony z powodu występowania choroby afrykańskiego pomoru świń, jest stolicą prowincji Liaoning. Według lokalnego biura statystycznego produkcja wieprzowiny w prowincji Liaoning osiągnęła w 2017 roku poziom 2 209 000 ton, zajmując 4,1% całkowitej produkcji wieprzowiny w Chinach.
Po wybuchu epidemii nie tylko oficjalnie zabroniono transportu żywych świń do i z Shenyang, ale także sprzedaży trzody chlewnej w trzech prowincjach w północno-wschodnich Chinach (Heilongjiang, Jilin i Liaoning). Chińskie ubojnie i hurtownie trzymają się z daleka od powyższych trzech obszarów i kupują żywe świnie z innych prowincji.
Chiny bardzo szybko zastosowały wszelkie możliwe środki ostrożności, a afrykański pomór świń, nie wpłynął jeszcze w żaden istotny sposób na sytuację na chińskim i światowym rynku wieprzowiny.
Prognozuje się, że afrykański pomór świń może mieć jedynie krótkoterminowy wpływ na rynek, szczególnie lokalny w obszarach kontrolowanych i wokół nich. Chociaż w przeciwieństwie do ptasiej grypy, ludzie nie mogą zarazić się ASF, chińskie ministerstwo rolnictwa prognozuje, że niektórzy lokalni konsumenci mogą w najbliższym czasie przestać kupować i jeść wieprzowinę.
Wybuch ASF w Chinach spowodował pewien negatywny wpływ na lokalną produkcję wieprzowiny i popyt konsumpcyjny, ale jak dotąd wszystko jest pod kontrolą. To, czy afrykański pomór świń istotnie wpłynie na chińską produkcję wieprzowiny, import i cenę zależy od tego, czy choroba zacznie się rozprzestrzeniać.
TPS