żywienie świń
fot. Fotolia

Afrykański pomór świń w istotny sposób odcisnął swoje piętno na hodowli świń w Polsce.

Od czasu pojawienia się choroby w Polsce, czyli od lutego 2014 roku, wielu rolników we wschodniej części kraju musiało przymusowo zaprzestać hodowli świń w swoich gospodarstwach i rozpocząć poszukiwania alternatywnych rozwiązań.

Występowanie choroby wpływa także na opłacalność hodowli w Polsce oraz eksport polskiego mięsa wieprzowego. W obawie przed chorobą, wiele krajów profilaktycznie postanowiło wstrzymać dostawy mięsa i produktów wieprzowych z Polski, aby nie dopuścić do rozwoju choroby.

Przed kilkoma dniami, na czasowe zawieszenie importu polskiego mięsa zdecydowały się Stany Zjednoczone, które w dłuższego czasu były czołowym odbiorcą polskiego mięsa.

Tymczasem minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że Polska poczyniła postępy w zwalczaniu wirusa ASF, zaznaczając jednak, że jest to skomplikowany proces.

– Zgłosiłem wniosek do Brukseli o to, aby zwolnić z rygoru zapowietrzenia około 60 gmin w Polsce, w których od dłuższego czasu nie odnotowano nowych przypadków afrykańskiego pomoru świń. Niestety choroba rozwija się w wielu krajach. Tymczasem my zgłosiliśmy do Brukseli, że w Polsce na znacznym obszarze udało się ją zwalczyć – powiedział szef resortu rolnictwa.

MRiRW