brojlery
fot. Fotolia

Przemysł paszowy nieustannie poszukuje zrównoważonych alternatyw dla antybiotyków. Pozostałości brokułów mają cenne właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające, co czyni je atrakcyjną alternatywą.

Stosowanie brokułów może przyczynić się do powstania bardziej zrównoważonej bazy paszowej

W wyniku wysokich standardów stawianych zarówno przez konsumentów, jak i sprzedawców detalicznych, w uprawie brokuła odpady mogą wynosić nawet od 45 do 50%. Najczęstszymi przyczynami są nieregularny kształt, niewielki rozmiar i uszkodzenia podczas zbiorów lub uszkodzenia spowodowane przez szkodniki. Usuwanie tak dużych ilości pozostałości brokułów powoduje ogromne straty ekonomiczne dla plantatorów warzyw.

Różyczki brokułów są zwykle spożywane w postaci gotowanej. Łodygi i liście brokułów są z kolei traktowane jako produkty uboczne po zebraniu i przetworzeniu różyczek. Włączenie pozostałości brokułów do pasz dla zwierząt może przyczynić się do powstania bardziej zrównoważonej bazy paszowej.

Brokuły mogą poprawiać przyrosty i odporność brojlerów

Badania kur niosek wykazały, że łodygi i liście brokułów mogą poprawić składniki odżywcze w jajach i pogłębić kolor żółtek. Naukowcy z kilku uniwersytetów (McGill University, 2016; Henan University of Science and Technology, 2018; Chinese Academy of Agricultural Sciences, 2018) badali także korzystne działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające pozostałości brokułów w hodowli brojlerów.

Badacze skupili się na wpływie sfermentowanych lub niesfermentowanych resztek brokułów na wydajność wzrostu, jakość mięsa (stan oksydacyjny) i zdolność do zmniejszania obciążeń bakteryjnych.

Okazało się, że brokuły stosowane w żywieniu drobiu mogą mieć działanie przeciwdrobnoustrojowe. Ustalono, że znaczne zmniejszenie potencjalnie szkodliwych ładunków bakteryjnych może być możliwe dzięki kwasom organicznym, probiotykom, flawonoidom oraz witaminom znajdujących się w fermentowanych brokułach. Ogranicza to między innymi występowanie salmonelli jelitowej.

Suszone resztki brokułów znajdujące się w paszy na poziome 3% i 6% poprawiają z kolei wzrost i FCR (współczynnik zużycia paszy) brojlerów, ale przy wysokich poziomach (tj. 9%), strawność jelita krętego i całkowitego w przewodzie pokarmowym może ulec pogorszeniu.

Najważniejsze odpowiednie proporcje 

Według naukowców stosowanie suszonych resztek brokułów w diecie brojlerów może pomóc w obniżeniu kosztów pasz i złagodzić problemy środowiskowe. Należy jednak ustalić odpowiednie poziomy dawkowania, aby uniknąć możliwego zahamowania strawności składników odżywczych, które mogłoby wystąpić przy wysokich poziomach dawkowania. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i probiotyczne, brokuły fermentowane w diecie mogą być potencjalną alternatywą dla stosowania antybiotyków w paszach dla zwierząt.

Źródło: www.allaboutfeed.net

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.