wirus asf wietnam
fot. Fotolia

Okres odsadzeniowy i odpowiednie przygotowanie prosiąt do tego momentu jest kluczowe dla dalszego, efektywnego prowadzenia tuczu trzody chlewnej.

Ciągłe doskonalenie użytkowości rozpłodowej loch oraz zmiany w sposobie żywieniowym sprawiają, że młode osobniki spędzają wraz z maciorą coraz mniej czasu. Z jednej strony skraca to ogólny czas trwania tuczu – z drugiej niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Wynika to między innymi z faktu, że moment odsadzenia u prosiąt wywołuje u nich duży stres, a nieodpowiednio rozwinięty układ pokarmowy może być czynnikiem sprzyjającym pojawieniu się choroby obrzękowej. Między innymi dlatego proces przyzwyczajania prosiąt do paszy stałej powinien rozpoczynać się już po kilku dniach ich życia.

Choroba obrzękowa jest chorobą zakaźną, która nie jest zaraźliwa. Jest ona związana przede wszystkim z żywieniem prosiąt i powodowana przez toksyny werotoksycznych szczepów bakterii E. coli. Chociaż szczepy tej bakterii występują naturalnie u zdrowych zwierząt, tworząc florę fekalną, ich nadmierne nagromadzenie w organizmie zwierząt może doprowadzić do wystąpienia choroby obrzękowej.

Obrzękówka często pojawia się w momencie, kiedy odsadzenie prosiąt zbiega się wraz ze zmianą właściwości zadawanej paszy lub kiedy posiada ona zbyt wysokie wartości buforowe, bądź jest niedostatecznie zakwaszona w żołądku zwierząt. W tym celu przydatne jest stosowanie zakwaszaczy na bazie czosnku jako dodatku paszowego, które nie tylko działają stymulująco na układ pokarmowy prosiąt w okresie odsadzenia, ale również mają właściwości antybiotyczne i poprawiają aptetyt. Na pojawienie się choroby obrzękowej wpływać mogą także walki hierarchiczne zwierząt oraz zmienna temperatura otoczenia.

Choroba obrzękowa zazwyczaj pojawia się w pierwszych dwóch tygodniach po odsadzeniu prosiąt, ale może atakować zwierzęta także na późniejszym etapie hodowli. Ponieważ obrzękówka wynika przede wszystkim z błędów żywnościowych i nieodpowiedniego przygotowania paszy, dotyka zazwyczaj największe i najlepiej rosnące osobniki, które pobierają tej paszy najwięcej.

Choroba obrzękowa jest schorzeniem, które rozwija się niezwykle dynamicznie i często nazywana jest cichym zabójcą. Wynika to z faktu, że w pierwszym stadium występowania choroby, objawy kliniczne są praktycznie niezauważalne. Zazwyczaj pierwszym symptomem ostrzegawczym jest spadek apetytu prosiąt i pojawienie się (choć niekoniecznie) krótkotrwałej biegunki. Niestety już na tym etapie choroba może okazać się niemożliwa do uleczenia.

Na dalszym etapie rozwoju choroby obrzękowej zauważalne są takie objawy jak obrzęk nosa, czoła i powiek, niedowłady i porażenia kończyn oraz duszności i ogólne problemy z oddychaniem. Prosięta zmagające się z chorobą obrzękową wydają również charakterystyczne, chrapliwe dźwięki.

Niejednokrotnie można spotkać się ze stwierdzeniem, że choroba obrzękowa jest schorzeniem, któremu o wiele łatwiej jest zapobiegać niż leczyć, co wynika z dużej śmiertelności chorujących na nią zwierząt. Szacuje się, że śmiertelność chorych osobników oscyluje na poziomie 90%, a nawet jeśli zwierzętom uda się uporać z obrzękówką, to na skutek wyniszczenia organizmu ich przyrosty stają się wolniejsze, a ich wydajność rzeźna spada.

Podstawową profilaktyką w przypadku choroby obrzękowej prosiąt jest unikanie błędów żywieniowych oraz zapewnienie młodym osobnikom odpowiednio zbilansowanej diety.

Moja Rola

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika