kury nioski - wolny wybieg
fot. Fotolia

Kokcydioza drobiu jest powszechnienie znaną chorobą, która wywołana jest przez pasożytnicze pierwotniaki z rodziny Eimeri. Kokcydioza drobiu pojawia się przede wszystkim u kur, ale dotyka także innych gatunków, jak chociażby indyki i przyczynia się do zaburzeń przewodu pokarmowego.

Do zakażenia kokcydiozą u kur dochodzi przede wszystkim poprzez środowisko – głównie ściółkę i/lub odchody, a choroba rozwija się w organizmie zwierząt przez 5-7. Wpływ na pojawienie się kokcydiozy drobiu mogą mieć również takie czynniki jak zakażenie wirusami osłabiającymi odporność np. adenowirusy i reowirusy, niedobory witamin w zadawanej paszy, nieodpowiednie warunki bytowe np. zbyt duże zagęszczenie ptaków, skażenie pasz mykotoksynami, a także wiek ptaków.

Pasożytnicze pierwotniaki z rodziny Eimeria wykorzystują wówczas do rozmnażania komórki znajdujące się w ścianie jelita, prowadząc do ich zniszczenia. Uszkodzenia ścian jelita prowadzi z kolei do powstawania stanów zapalnych, co sprzyja rozwojowi kokcydiozy drobiu u kur. Ponadto przerwanie integralności tkanki jelit zaburza proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych paszy oraz sprzyja powstawaniu wtórnych infekcji bakteryjnych.

Kokcydioza drobiu u kur może przybierać postać ostrą, przewlekłą i subkliniczną, a stopień zakażenia zależy od gatunku pierwotniaków z rodziny Eimeria, liczby spożytych pasożytów, szczepu, a także stanu zdrowia jelit zwierząt przed zakażeniem.

Charakterystycznymi objawami kokcydiozy drobiu u kur, które można zaobserwować na pierwszy rzut oka jest biegunka lub wodnisty kał zawierający domieszkę śluzu bądź krwi. U chorych osobników zauważalna jest apatia, osłabienie, a także nastroszone pióra i odruch opuszczania skrzydeł. Kokcydioza drobiu u kur przyczynia się także do spadku apetytu, a co za tym idzie do utraty masy ciała i spadku wydajności nieśnej kur. Z biegiem czasu i rozwojem choroby, zwiększa się ilość padłych ptaków w stadzie.

W przypadku występowania objawów kokcydiozy drobiu u kur, dobrym rozwiązaniem jest stosowanie ziołowych dodatków paszowych. Idealnie nadają się do tego preparaty paszowe skomponowane z czosnku, szałwii, lebiodki, jeżówki, tymianku.

Stosowanie preparatów ziołowych doskonale sprawdza się także jako profilaktyka w przypadku kokcydiozy drobiu u kur. Alternatywnym rozwiązaniem jest stosowanie kokcydiostatyków w skarmianej paszy (chemioprofilaktyka), a także immunoprofilaktyka swoista w postaci szczepień ochronnych.

Kurczętom, które mają trafić do reprodukcji, bądź będą hodowane są z przeznaczeniem na nioski podaje się kokcydiostatyki przez pierwsze 8-16 tygodni życia. Kokcydioza drobiu u kur może być eliminowana również poprzez szczepienia ochronne, a efektywność szczepień uzależniona jest od prawidłowego podania preparatu.

Szczepionki oparte są zazwyczaj na sulfonamidach  bądź toltrazurilu. Dostępne są także preparaty zawierające wyciągi roślinne i olejki eteryczne, które mają działania przeciwpierwotniacze.

Moja Rola