trzoda chlewna
fot. Fotolia

Niewykluczone, że stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu drobiu oraz trzody chlewnej znów będzie możliwe. Za takim rozwiązaniem opowiada się Komisja Europejska.

25 lutego 2020 roku w Brukseli odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej, podczas którego omówiono możliwości dopuszczenia do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich (drób, trzoda chlewna) przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego.

Komisja Europejska jest skłonna zezwolić na stosowanie mączek mięsno-kostnych w sposób krzyżowy, czyli taki, aby w dawkach pokarmowych nie znajdowała się mączka pochodząca od tego samego gatunku zwierząt.

Oznacza to, że w żywieniu trzody chlewnej będzie możliwe wykorzystanie mączki kostnej pochodzenia drobiowego, natomiast w żywieniu drobiu mączki pozyskanej od trzody chlewnej. Zarówno trzoda, jak i drób będzie mogła być skarmiana przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

Źródło: www.minrol.gov.pl

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.