fot. Fotolia

Amerykański Departament Rolnictwa ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin (APHIS) podczas jednej z rutynowych kontroli dostaw polskiej wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych zauważył nieprawidłowości, które w mniemaniu strony amerykańskiej mogły generować ryzyko związane z importem wieprzowiny z Polski do USA.

W obawie przed przedostaniem się wirusa afrykańskiego pomoru świń z Polski do Stanów Zjednoczonych, APHIS zawiesił czasowo wwóz świeżej i mrożonej wieprzowiny pochodzącej z Polski. APHIS swoją decyzję tłumaczy ochroną stad trzody chlewnej w USA przed wirusem ASF.

Jednocześnie strona amerykańska postanowiła wprowadzić szereg dodatkowych zabezpieczeń i regulacji, które mają uniemożliwić przedostanie się choroby z Polski. Nowe zasady dotyczą także przejść granicznych dla podróżnych wjeżdżających z Polski do Stanów Zjednoczonych – wszystko po to, aby podróżni nie mieli możliwości wwożenia na terytorium USA zabronionych produktów pochodzenia wieprzowego.

Zdaniem Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej, wstrzymanie dostaw mięsa z Polski do Stanów Zjednoczonych, będzie pogłębiać presję cenową na rynku wieprzowiny w Polsce.

KZP-PTCh podkreśla, że w 2018 roku na rynek amerykański trafiło około 43 tys. ton produktów wieprzowych z Polski o wartości blisko 460 mln zł. Zatrzymanie eksportu sprawi, że znaczna część mięsa pozostanie w Polsce, a to będzie pogłębiać niekorzystny trend na rynku wieprzowiny.

KZP-PTCh