żywienie świń
fot. Fotolia

Mimo że Niemcy wciąż znajdują się w gronie największych producentów mięsa wieprzowego na świecie, na niemieckim rynku wieprzowiny widoczne są pierwsze objawy kryzysu.

Niemcy ustępują pod względem produkcji wieprzowiny jedynie Chinom i Stanom Zjednoczonym, ale od kilku lat notują spadek produkcji oraz gorsze wyniki handlu zagranicznego.

Jako główną przyczynę takiego stanu rzeczy, eksperci z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej upatrują spadek wewnętrznej konsumpcji oraz wzrost kosztów produkcji żywca przy jednoczesnych długich okresach niskich cen na wieprzowinę. W takich okolicznościach coraz więcej rolników wycofuje się z hodowli świń.

Wszystko wskazuje również na to, że na przestrzeni czasu problemy Niemców będą się pogłębiać.

Coraz większe wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska mogą sprawi, że w Niemczech będzie powstawać coraz więcej ferm przemysłowych, a mniejsze gospodarstwa będą wypierane.

Zdaniem ekspertów, ewentualne oznakowanie produktów wieprzowych nalepką, że produkt pochodzi z gospodarstw o podwyższonych standardach dobrostanu zwierząt nie zdoła powstrzymać spadającego trendu konsumpcji.

KZP-PTCh