Mimo że Niemcy wciąż znajdują się w gronie największych producentów mięsa wieprzowego na świecie, na niemieckim rynku wieprzowiny widoczne są pierwsze objawy kryzysu.
Niemcy ustępują pod względem produkcji wieprzowiny jedynie Chinom i Stanom Zjednoczonym, ale od kilku lat notują spadek produkcji oraz gorsze wyniki handlu zagranicznego.
Jako główną przyczynę takiego stanu rzeczy, eksperci z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej upatrują spadek wewnętrznej konsumpcji oraz wzrost kosztów produkcji żywca przy jednoczesnych długich okresach niskich cen na wieprzowinę. W takich okolicznościach coraz więcej rolników wycofuje się z hodowli świń.
Wszystko wskazuje również na to, że na przestrzeni czasu problemy Niemców będą się pogłębiać.
Coraz większe wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska mogą sprawi, że w Niemczech będzie powstawać coraz więcej ferm przemysłowych, a mniejsze gospodarstwa będą wypierane.
Zdaniem ekspertów, ewentualne oznakowanie produktów wieprzowych nalepką, że produkt pochodzi z gospodarstw o podwyższonych standardach dobrostanu zwierząt nie zdoła powstrzymać spadającego trendu konsumpcji.
KZP-PTCh
[…] Pierwsze objawy kryzysu na niemieckim rynku wieprzowiny […]