wieprzowina - ubojnia
fot. Fotolia

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że udało się osiągnąć porozumienie ze stroną amerykańską w kwestii przywrócenia eksportu polskiej wieprzowiny na rynek USA.

Przed tygodniem Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych po przeprowadzeniu rutynowych kontroli protokołów eksportowych dopatrzył się nieprawidłowości w eksporcie z Polski. Zdaniem Amerykanów, stwarzały one potencjalne ryzyko przedostania się wirusa afrykańskiego pomoru świń na terytorium USA.

Polska od samego początku nie zgadzała się z zastrzeżeniami ze strony partnera handlowego, twierdząc że dostawy mięsa i produktów wieprzowych odbywają się zgodnie z ustalonymi wcześniej warunkami.

Odwołanie ze strony Polski i rozmowy ze Stanami Zjednoczonymi sprawiły, że 16 polskich zakładów mięsnych uzyskało zgodę na ponowne wysyłki mięsa na rynek amerykański. 

Pozostałe 3 polskie zakłady upoważnione są jedynie do eksportu przetworzonych termicznie produktów z mięsa wieprzowego. Kwestia uzyskania pełnej zgody przez te zakłady ma być tematem rozmów pomiędzy Komisją Europejską, a władzami weterynaryjnymi obu państw.

MRiRW