mięso drobiowe - obróbka
fot. Fotolia

Mięso drobiowe importowane do Unii Europejskiej z Brazylii, coraz częściej nie spełnia wymogów służb sanitarnych, które wielokrotnie zmuszone są zwracać towary do Ameryki Południowej.

Tego typu sytuacje szczególnie często występowały ostatnio w Holandii, Wielkiej Brytanii oraz w Niemczech. Podczas rutynowych kontroli okazywało się, że importowane mięso nie spełniało norm mikrobiologicznych i stwarzało ryzyko wybuchu ognisk salmonelli.

Jakiś czas temu Brazylia odwołała się do Światowej Organizacji Handlu – WTO w związku z częściowym zakazem eksportu do krajów Unii Europejskiej.

Ostatnie wydarzenia mogą jednak potwierdzić, że zakaz eksportu mięsa do Europy z niektórych brazylijskich zakładów jest w pełni uzasadniony, co oznacza, że całkowity powrót drobiowego mięsa z Brazylii na rynek europejski, nie nastąpi w tym roku.

Jeżeli ograniczenie brazylijskiego eksportu zostanie podtrzymane, popyt na mięso drobiowe z Polski, w dalszym ciągu powinien pozostać na wysokim poziomie.

KIPDiP