rynchosporizoa zbóż
fot. Krzysztof Przepióra

Rynchosporizoa zbóż, znana również pod nazwą plamistość obwódkowa liści, jest chorobą powodowaną przez patogeniczny grzyb – Rhynchosporium secalis. Atakuje przede wszystkim zboża, choć może infekować niektóre gatunki traw. Bardziej podatny na tę chorobę jest jęczmień zarówno ozimy, jak i jary niż pszenżyto czy żyto.

Najbardziej optymalne warunki do rozwoju rynchosporiozy zbóż to temperatura w granicach 10-20 stopni Celsjusza i wysoka wilgotność powietrza. Czas inkubacji rynchosporiozy zbóż wynosi 13 dni w temperaturze 15 stopni Celsjusza. Jak większość chorób grzybowych, tak i rynchosporioza zbóż przenoszona jest wraz z zakażonym materiałem siewnym. Dodatkowym źródłem infekcji są także samosiewy zbóż czy pozostawione na polu resztki pożniwne.

Zmiany chorobowe obejmują głównie liście i pochwy liściowe. Oznaką infekcji patogenem są początkowo niebieskozielone owalne plamy do 2 cm, które szybko bledną.

Dalsze objawy rynchosporiozy zbóż są zróżnicowane, w zależności jaki gatunek zbóż został zaatakowały. Na jęczmieniu owalne bądź wydłużone, białoszare plamy są wyraźnie odznaczające na roślinie i często dookoła plam jest chlorotyczna, ciemnobrązowa obwódka.

Natomiast na pszenżycie zmiany chorobowe nie są tak wyraźnie odznaczające się na zdrowej tkance, mają kolor jasnobrązowy oraz są kształtu soczewkowatego. Na życie obwódka jest prawie niezauważalna.

Rynchosporioza zbóż najsilniej infekuje dolne liście, choć kłosy i liść flagowy również może zostać zaatakowany. Gdy porażona zostaje nasada liści, może dojść do przedwczesnego obumierania całych liści.

W celu zapobiegania, bądź ograniczenia występowania chorób grzybowych, w tym plamistości obwódkowej liści, zaleca się przyorywanie resztek pożniwnych, niszczenie samosiewów zbóż, stosowanie płodozmianu czy nieprowadzenie obok siebie uprawy jęczmienia ozimego i jarego. Nie bez znaczenia jest dobór odmian o większej odporności na rynchosporiozę.

Gdy stosowanie wyżej wymienionych metod jest nieskuteczne należy zastosować oprysk fungicydowy, oczywiście po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości. W fazie krzewienia (BBCH 21-29) i fazie strzelenia w źdźbło (BBCH 30-39) wynosi on 15-20% powierzchni liści z objawami choroby.

W zwalczaniu rynchosporiozy zbóż warto zastosować fungicydy, które mają w swoim składzie substancje czynne z grupy m.in. triazoli, imidazoli czy strobiluryn.

Moja Rola

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika