mięso drobiowe - obróbka
fot. Fotolia

Niewykluczone, że niebawem mięso drobiowe, które trafi na terytorium Unii Europejskiej z państw trzecich, będzie musiało być odpowiednio oznakowane.

Parlament Europejski zwrócił się w tej sprawie do Komisji Europejskiej, apelując o przygotowanie odpowiednich zapisów prawnych.  Inicjatywa Parlamentu Europejskiego podyktowana jest wzrastającym importem surowego mięsa z państw trzecich, które później przetwarzane jest w europejskich zakładach.

Sprawa dotyczy przede wszystkim mięsa sprowadzanego z Ukrainy, które wobec braku jasno sprecyzowanych przepisów, przewożone jest na teren Unii Europejskiej bezcłowo. Wzmożony eksport mięsa z Ukrainy, sprawia że producenci drobiu zaczynają odczuwać spadek rentowności.

Parlament Europejski zwraca także uwagę, że tylko w dwóch trzecich państw członkowskich są przestrzegane standardy dobrostanowe dotyczące kurcząt rzeźnych.

Europosłowie oczekują, że Unia Europejska będzie kłaść większy nacisk na alternatywne systemy chowu brojlerów, które charakteryzowałyby się wyższymi standardami dobrostanowymi.

KIPDiP