Naukowcy z University of Texas w Stanach Zjednoczonych oraz Nanjing University w Chinach opracowali technologię, która umożliwi wykrywanie zepsutej żywności za pomocą smartfona.
Naukowcom udało się opracować bardzo czuły czujnik gazu – tag NFC, który współdziała ze smartfonami. Po utworzeniu substancji sensorycznych, które powstają w wyniku gnicia, czujnik zmieni właściwości etykiety, którą będzie można odczytać za pomocą smartfona.
Czujnik gazu może wykrywać wyjątkowo niskie poziomy amoniaku, putrescyny i kadaweryny – czyli biogenne aminy świadczące między innymi o psuciu się mięsa.
Nowa technologia pozwoli na dostarczenie tych informacji do smartfona, przez co konsument będzie mógł szybko określić, czy mięso jest bezpieczne do spożycia, czy nie.
Podczas badania mięsa przechowywanego przez 24 godziny w temperaturze wynoszącej 86 stopni Fahrenheita, naukowcy odkryli, że czujniki gazu z powodzeniem wykrywają znaczne ilości biogennych amin.
NFC