Kraje Unii Europejskiej są w tym momencie największym eksporterem i drugim największym producentem wieprzowiny na świecie po Chinach.
Najnowsze raporty donoszą, że pogłowie świń wzrosło w ostatnim czasie na terenie Unii Europejskiej o 1,4%. Jednocześnie zanotowano spadek pogłowia macior o 0,9%, co zapowiada ograniczenie produkcji w dalszych miesiącach.
Wzrosty pogłowia macior w stosunku do roku ubiegłego zanotowano w Danii (3,3%), Belgii (+2,1%) oraz Hiszpanii (0,2%). Największe spadki pojawiły się w Niemczech (2,5%), Francji (1,6%), Polsce (1,6%) i Holandii (0,5%).
Zdaniem analityków, wpływ na obecną sytuację ma nadpodaż wieprzowiny, susza i wzrost cen pasz oraz rozprzestrzeniający się afrykański pomór świń.
O nadpodaży produkcji świadczą także niskie ceny warchlaków, które w porównaniu z rokiem ubiegłym spadły o 23%. Najbardziej zauważalne jest to w Danii oraz w Holandii.
Na dzień dzisiejszy największe pogłowie świń występuje w Hiszpanii, gdzie dynamiczny rozwój produkcji był zdeterminowany wprowadzeniem integracji pionowej oraz tuczów kontraktowych.
KE