Śledząc przebieg pogody przez ostatnich kilka lat, można podejrzewać wystąpienie zakłóceń w prawidłowym rozwoju zbóż. Długa, stosunkowo ciepła jesień czy łagodna zima sprzyja rozwojowi wielu gatunków grzybów patogenicznych.
Zbożami, które są jesienią najbardziej narażone na porażenie przez grzyby jest jęczmień i pszenica. Mączniak prawdziwy, zgorzel siewek czy septorioza paskowana liści to najczęściej spotykane choroby grzybowe pszenicy ozimej w okresie jesiennym.
Mączniak prawdziwy ? najbardziej charakterystycznym objawem pojawienia się patogenu z rodzaju Blumeria graminis jest watowata, początkowo biała, później ciemniejąca grzybnia występująca na powierzchni liści. Pierwsze objawy na zbożach ozimych można zaobserwować już jesienią. Zbyt gęsty i wczesny siew, uprawa podatnych odmian czy nadmierne nawożenie azotem sprzyjają wzmożonemu występowaniu.
Zgorzel siewek (fuzarioza) ? Grzyby z rodzaju Fusarium, Pythium czy Rhizoctonia są sprawcami tej choroby. Możemy wyróżnić dwa rodzaje zgorzeli siewek: przedwschodowa oraz powschodowa. Pierwsza powoduje, iż kiełki ulegają porażeniu i w ogóle nie wschodzą, przez co dochodzi do pojawiania się pustych obszarów na polu. Natomiast zgorzel powschodowa charakteryzuje się brunatną zgnilizną oraz przewężeniem w miejscu zetknięcia się łodygi z podłożem.
Septorioza paskowana liści pszenicy ? powodowana jest przez grzyby Mycosphaerella graminicola. Prowadzi do przedwczesnego zasychania, a dalej zamierania liści. Pierwsze jej objawy ? wydłużone, bądź okrągłe plamy – można zaobserwować na siewkach już w okresie jesiennym. Rozprzestrzenianiu choroby sprzyja deszczowa pogoda czy pozostawienie zainfekowanych resztek pożniwnych na stanowisku.
Moja Rola