tucznik
fot. Fotolia

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej uważa, że ograniczenie ubojów gospodarczych na terenie stref ASF powinno ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa afrykańskiego pomoru świń.

Aktualnie uboju gospodarczego zwierząt na własne potrzeby mogą wykonywać osoby odpowiednio przeszkolone, które obyły trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym, pod okiem pracownika posiadającego co najmniej trzyletni staż pracy.

Zgodę na dokonywanie uboju zwierząt na terenie gospodarstwa mogą uzyskać także rolnicy, którzy uzyskali świadectwo kwalifikacji wystawione przez powiatowego lekarza weterynarii.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej twierdzi, że ubój gospodarczy w strefach ASF powinien zostać zastąpiony ubojem usługowym w zarejestrowanych zakładach, ponieważ pozyskiwane mięso zamiast na potrzeby własne, często trafia na rynek bez odpowiedniego nadzoru weterynaryjnego.

KZP-PTCh zwraca uwagę na fakt, że choroba może rozprzestrzeniać się nie tylko przez kontakt bezpośredni, czy zjedzenie przez zwierzęta zakażonej paszy, ale również z mięsem i wyrobami mięsnymi.

Związkowcy zwracają uwagę, że rozprzestrzenianie się choroby w nowe regiony, znacznie oddalone od stref ASF odbywa się poprzez ingerencję człowieka, w skutek zakażonych odpadków i resztek wieprzowych, pozostawionych w miejscu dostępnym dla dzików.

Zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, przeprowadzanie ubojów w rejestrowanych zakładach, mogłoby powstrzymać chorobę już na samym początku.

KZP-PTCh

Założyciel i pomysłodawca portalu MojaRola.pl. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika