mięso drobiowe
fot. Fotolia

Polska żywność cieszy się coraz większym uznaniem w oczach konsumentów na całym świecie.

O coraz większym zainteresowaniu Polską żywnością świadczy między innymi stale wzrastający popyt na artykuły rolno-spożywcze i nowe rynki zbytu dla polskich surowców.

W 2004 roku wartość eksportu polskich produktów żywnościowych wynosiła 4,5 miliarda euro. W 2018 roku może ona przekroczyć wartość rekordowych 30 mld euro, podczas gdy w ubiegłym roku było to 27,5 mld euro.

– Dynamika wzrostu polskiego eksportu pokazuje, że świat akceptuje polską żywności i szuka jej. Żywność produkowana w Polsce ma cechy, które pozwalają zdobywać nowe rynki i zaspokajać wysublimowane gusta konsumentów – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi, Jan Krzysztof Ardanowski podczas III Forum Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, które odbyło się 21 listopada w Serocku.

– Posiadamy wysokiej jakości wieprzowinę i drób. Na przestrzeni lat Polska stała się także krajem, który dysponuje liczącą się ilością wysokojakościowej wołowiny kulinarnej. W Polsce produkowane są także znakomite wyroby mleczarskie, a polskie sery nie ustępują najlepszym serom z innych zakątków Europy. Posiadamy naturalne soki, a polskie alkohole mocne są jednymi z najlepszych na świecie. Dodatkowo w Polsce rozwija się też produkcja win – powiedział szef resortu rolnictwa.

MRiRW