Choroba szalonych krów - BSE
fot. Fotolia

Władze Szwajcarii poinformowały o wykryciu pierwszego od 2012 roku przypadku choroby szalonych krów.

Gąbczasta encefalopatia bydła (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy, BSE) nazywana powszechnie chorobą szalonych krów jest schorzeniem, które wywoływane jest przez priony, czyli mikrocząsteczki zwierzęcego białka.

Choroba szalonych krów może atakować organizmy zwierząt poprzez karmienie zwierząt mączką kostną, która w dużym procencie zbudowana jest z włókien kolagenowych (BSE klasyczne) lub samoistnie (BSE nietypowe).

BSE potwierdzone w Szwajcarii miało charakter nietypowe i zostało zidentyfikowane u 13-letniej krowy z gospodarstwa w Einsiedeln.

Zwierze chore na gąbczastą encefalopatię bydła zostało uśmiercone i zutylizowane. Ponieważ choroba miała charakter samoistny i nie wynikała z karmienia zwierząt mączką kostną, Szwajcaria utrzymała status kraju wolnego od BSE.

Przypomnijmy, że choroba szalonych krów po raz pierwszy została zidentyfikowana w 1986 roku na terytorium Wielkiej Brytanii.

Źródło: www.agrarheute.com

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.