konie
fot. Fotolia

Hiszpańskiej policji we współpracy ze służbami innych państw udało się rozbić gang wprowadzający do sprzedaży mięso pochodzące od chorych koni.

Konia, która nie nadawała się do spożycia i w dużej mierze zakażona była listeriozą pochodziła przede wszystkim z Portugalii i trafiała również na rynek hiszpański, francuski, holenderski oraz belgijski.

Zarzuty w sprawie fałszowania mięsa i wprowadzania na rynek nielegalnego mięsa usłyszało 65 osób, a wśród nich są hodowcy koni, producenci, dystrybutorzy i sprzedawcy mięsa, a także weterynarze.

Mięso złej jakości pozyskiwane od koni, miało trafiać na rynek przez kilka lat – często jako wołowina. Głównym rynkiem zbytu dla mięsa padłych lub chorych zwierząt, zamiast zoo była Belgia.

Szacuje się, że rozpracowany gang sprzedał łącznie mięso uzyskane od 18 tys. koni, a jego wartość wyniosła około 20 mln euro w skali roku.

Polsat News