mączniak prawdziwy zbóż i traw
fot. Krzysztof Przepióra

Mączniak prawdziwy zbóż i traw jest jedną z najczęściej spotykanych chorób, jaka może pojawić się na oziminach w okresie jesiennym.

Czynnikiem wywołującym chorobę jest grzyb Blumeria graminis, który jest pasożytem bezwzględnym występującym tylko na żywych częściach gospodarza.

Gatunkami zbóż, które są najbardziej narażone na występowanie choroby jest pszenica oraz jęczmień.

Pierwsze objawy występowania mączniaka prawdziwego zbóż i traw w tym sezonie można było dostrzec już na początku października.

Stosunkowo ciepła jesień oraz wysoka wilgotność powietrza sprawiła, że na wielu plantacjach można dostrzec nawroty choroby, a miejscami bardzo silne porażenia, które wymagają przeprowadzenia oprysku fungicydowego.

Szacuje się, że mączniak prawdziwy zbóż i traw może powodować nawet 30% straty w plonie w przypadku pszenicy. W fazie krzewienia roślin, za próg szkodliwości uważa się od 50 do 70% roślin z pierwszymi objawami porażenia. W fazie strzelania w źdźbło jest to około 10% porażonych roślin, podobnie jak w fazie kłoszenia. 

Najlepszym sposobem eliminacji mączniaka prawdziwegozbóż i traw jest uprawa odmian odpornych na tę chorobę. W przypadku konieczności przeprowadzenia zabiegu fungicydowego, temperatura powietrza powinna być wyższa niż 12 stopni Celsjusza, a ostatnie dni dawały taką możliwość.

Moja Rola