pszenica ozima ostroga
fot. Danko

Wrzesień jest miesiącem, w którym przypadają optymalne terminy siewu pszenicy ozimej. W celu uzyskania satysfakcjonującego plonu, warto zastanowić się nad odpowiednim dobrem odmiany, która pasowałaby do specyfiki gospodarstwa i warunków klimatycznych panujących w danym regionie.

Polska jest krajem dość mocno zróżnicowanym pod względem klimatycznym, dlatego w zależności od regionu siewy powinny odbywać się w różnych terminach. Podobnie wygląda kwestia odmian, bowiem nie każda jest w stanie w pełni wykorzystać swój potencjał genetyczny w określonych częściach Polski.

Postęp badawczy sprawia jednak, że na rynku pojawia się coraz więcej odmian, które są w stanie zapewnić pewne i stabilne plonowanie na terenie całego kraju. Jedną z odmian, która nadaje się do uprawy na terenie całej Polski jest pszenica ozima Ostroga, wyhodowana przez Danko, znajdująca się w ofercie firmy Top Farms Agro.

Pszenica ozima Ostroga zaliczana jest do grupy jakościowej A i wyróżniająca się wysokimi parametrami jakościowymi ziarna. Na podstawie analiz przeprowadzonych Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych – COBORU, Ostroga charakteryzuje najwyższą plennością spośród wszystkich zarejestrowanych odmian ościstych w Polsce.

Ostroga w celu uzyskania satysfakcjonujących plonów, powinna być siana na glebach średnich i dobrych. Jest to odmiana, która kłosi się w późniejszym terminie, a kłos nie jest zbyt długi – podstawą wysokiego plonu jest zagęszczony łan i masę tysiąca ziaren. Ostroga jest odmianą średniej wysokości, która posiada dużą odporność na wyleganie. Podobnie jednak w przypadku innych odmian uprawianych w warunkach intensywnej technologii uprawy, zaleca się wykonanie zabiegu skracania źdźbła.

Ze względu na przynależność do grupy odmian ościstych, Ostroga odstrasza dziką zwierzynę – przede wszystkim sarny i dziki. Na terenach, gdzie populacja dzików jest duża, często zdarza się, że wyrządzają one spore zniszczenia w uprawach. W uprawach ościstych ślady ich bytowania są jednak znikome, co daje uprawom gwarancje ochrony.

Oprócz wysokiego potencjału plonotwórczego i odporności na wyleganie, pszenica ozima Ostroga charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością (6 w skali 9 punktowej).

Pszenica ozima Ostroga w przypadku większości chorób, charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością. Jest tak w przypadku rdzy brunatnej, fuzariozy kłosów, chorób podstaw źdźbła oraz brunatnej plamistości liści. Ostroga dobrze radzi sobie również z mączniakiem prawdziwym oraz septoriozą liści.

W przypadku dużej ilości opadów w okresie żniwnym i wysokiej wilgotności, Ostroga jest pszenicą, która posiada bardzo dobrą odporność na porastanie ziarna w kłosie.

Danko