uprawa soi
fot. Krzysztof Przepióra

Chociaż skala uprawy soi w Polsce wciąż jest niewielka, coraz więcej rolników decyduje się na uprawę tej rośliny w swoich gospodarstwach.

Niemalże z każdym rokiem na rynku pojawiają się nowe, bardziej wydajne i odporne odmiany, a technologia produkcji tej wysoce białkowej rośliny wciąż się rozwija. Za uprawą soi przemawia także klimat – postępujące ocieplenie i wydłużanie się okresu wegetacyjnego.

Chociaż soja jest rośliną ciepłolubną, tegoroczna susza odcisnęła piętno na kondycji roślin i przyczyniła się do ich wcześniejszego dojrzewania. Zazwyczaj zbiory tej rośliny przypadają początek września. W tym roku, podobnie jak w przypadków rzepaków i zbóż, zbiory rozpoczęły się z wyprzedzeniem.

Soja jest rośliną, której „trzeba się nauczyć”, a jej zbiór musi zostać przeprowadzony w optymalnym terminie.

Naturalne żółknięcie, zasychanie, a następnie opadanie liści jest jednym z wyznaczników dojrzewania rośliny. Rośliny znajdujące się w strąkach zmieniają swoją barwę i twardnieją. Szacuje się, że wilgotność dojrzałej soi, oscyluje w okolicach 15%.

Jeżeli zbiory soi nie rozpoczną się w odpowiednim terminie, wówczas może dojść do obsypywania się nasion.

Moja Rola