fot. Beefmaster

Chociaż amerykańska rasa bydła Beefmaster została oficjalnie zarejestrowana w 1954 roku, w Polsce znana jest jak na razie tylko nielicznym rolnikom.

Pierwsze zwierzęta tej rasy urodziły się w Polsce w 2016 roku i chociaż ich hodowla dopiero raczkuje, może w istotny sposób przyczynić się do poprawy wyników osiąganych przed bydło mięsne w Polsce.

Poniżej 13 faktów o rasie Beefmaster, które warto wiedzieć:

– Prace hodowlane nad rasą Beefmaster rozpoczęły się już w 1930 roku. Oficjalne wpisane zwierząt tej rasy do ksiąg hodowlanych nastąpiło 1954 roku i początkowo były one hodowana głównie w Stanach Zjednoczonych. 

– Rasa Beefmasters to przede wszystkim wysokie walory mięsne, aczkolwiek są to zwierzęta uniwersalne, które z powodzeniem sprawdzą się również jako bydło mleczne.

– Rasa Beefmaster powstała poprzez skrzyżowanie rasy Shorthorn, Hereford i Brahmans. Proporcje krzyżowania przedstawiają się następująco: 50% Brahman, 25% Shorthorn i 25% Hereford.

– Większość zwierząt tej rasy ma kolor czerwony, ale zdarzają się także osobniki z białymi plamkami, zwykle wokół pyska.

– Krowy tej rasy mogą ważyć nawet 800 kg, a byki ponad 1200 kg. Przeciętna waga urodzeniowa cieląt nie jest jednak duża i wynosi około 35 kg.

– Beefmaster są bardzo popularnymi zwierzętami w USA i jest to czwarta co do popularności rasa w tym kraju. Z racji swoich walorów użytkowych, stała się również popularna w Ameryce Południowej, przede wszystkim w Brazylii.

– Zwierzęta tej rasy mają dużą zdolność adaptacyjną i dobrze znoszą nawet bardzo wysokie temperatury. Zamiast pozostać w cieniu, rasa ta znana jest z tego, że pozostaje na pastwiskach, nawet w najgorętszych częściach dnia.

– Mięso uzyskiwane z rasy Beefmaster jest chude i charakteryzuje się lekką marmurkowatością. W środowisku kucharzy określane jest jako smakowite, delikatne i aromatyczne.

– Jest to bydło odporne na pasożyty i choroby, przez co ​​problemy zdrowotne pojawiają się stosunkowo rzadko.

– Jest to bydło, które charakteryzuje się przede wszystkim małymi wymaganiami żywieniowymi, osiągając dobre przyrosty nawet na paszach gorszej jakości. Beefmaster jest rasą o ogromnym potencjale hodowlanym, ponieważ efekt heterozji z krzyżowania międzyrasowego uzyskiwany jest nawet w czwartym pokoleniu. 

– Byki Beefmaster mają doskonałe libido i stanowią dobry komponent ojcowski. Rasa Beefmaster posiada również ogromną siłę hybrydową, co oznacza, że ​​ich najlepsze cechy genetyczne są łatwo przekazywane potomstwu. To sprawia, że ​​są bardzo popularne wśród hodowców.

– Krowy rasy Beefmaster są bardzo troskliwe, płodne i produkują dużo mleka. Problemy z porodem są praktycznie niespotykane u tych zwierząt.

Rasa Beefmaster to rasa o łagodnym usposobieniu, wysokiej płodności, szybkich przyrostach, odporności i wysokiej wydajności mlecznej, dzięki czemu posiada przydomek „rasa zysku”.

Moja Rola