Do Polski trafiło mięso wieprzowe z Barbadosu, które skażone było środkami odrobaczającymi ? informuje portal Wirtualna Polska.
O zagrożeniu pojawienia się na rynku skażonego mięsa informował 22 lutego RASFF, czyli unijny system ostrzegania przed niebezpieczną żywnością. Nadzór weterynaryjny potwierdził, że w mięsie, które trafiło na terytorium Polski stwierdzono zawartość lewamizolu.
Wirtualna Polska powołując się na informacje przekazane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że 38 sztuk świń ubitych i wyhodowanych na Barbadosie trafiło do firmy z województwa kujawsko-pomorskiego, a 24 świnie do firmy z województwa łódzkiego. Do Polski miało trafić także 9,9 ton mrożonych serc wieprzowych, które trafiły do firmy z okolic Łodzi. Część mięsa zostało przekazano do utylizacji.
Spożycie mięsa skażonego lewamizolem może grozić bólem głowy i rozstrojem żołądka. W skrajnych przypadkach możliwe jest także podrażnienie błony śluzowej jamy ustnej i gardła, gorączka oraz zmiany obrazu krwi.
Mięso skażone środkiem przeciw robakom i tasiemcom trafiło do Polski przez Belgię, a konkretnie belgijskiego pośrednika. Skażone mięso w podobny sposób miało trafić także do Niemiec, Luksemburga, Francji, Rumunii, Chorwacji, Austrii, Estonii i Czech.
WP