rolnictwo ekologiczne
fot. Fotolia

Jaka będzie przyszłość rolnictwa w perspektywie najbliższego dwudziestolecia? Niemieccy analitycy twierdzą, że do 2040 roku liczba gospodarstw w Niemczech zmniejszy się o połowę.

Zdaniem analityków z DZ Bank – Clausa Niegscha i Michaela Stappela, z obecnej liczby 267 000 gospodarstw pozostanie tylko około 100 000. Jednocześnie średnia wielkość gospodarstwa wyraźnie wzrośnie.

Konkluzja dwóch analityków DZ Banku jest następująca: – W perspektywie długoterminowej istnieje ryzyko odejścia od wielowiekowego modelu rodzinnego biznesu rodzinnego, który charakteryzuje się niezależnymi rolnikami, małymi jednostkami biznesowymi i pomocom członkom rodziny.

Jednocześnie obaj autorzy spodziewają się, że duże, kapitałochłonne i ekonomicznie zorganizowane firmy rolnicze, które korzystają z najnowszych technologii, będą kształtować niemieckie rolnictwo w przyszłości.

Według autorów zarządzanie przedsiębiorstwem rolnym coraz bardziej przypomina zarządzanie przedsiębiorstwem przemysłowym. Twierdzą, że cyfryzacja jest jednym z najważniejszych czynników nowego impulsu do zmian.

Ważne są również trendy żywieniowe – takie jak żywność ekologiczna, wegetariańska lub wegańska. Według Niegscha i Stappela rolnictwo ekologiczne zyskuje na znaczeniu i jest napędzane zmieniającymi się nawykami żywieniowymi i wymogami ochrony środowiska. Autorzy uważają zatem, że długoterminowe perspektywy dla rolników ekologicznych na przetrwanie jako gospodarstwa rolne są lepsze niż dla zwykłych rolników.

Według analityków jest sporo powodów, dlaczego wszystko zmierza w kierunku mniejszej ilości, ale za to większych gospodarstw. Jednym z głównych powodów jest ogromny wzrost presji ekonomicznej, a jednym ze sposobów reagowania na presję kosztową jest uzyskanie korzyści poprzez dużą skalę.

Niegsch i Stappel uważają, że większy rozmiar gospodarstwa umożliwia łatwiejsze inwestycje. Oprócz rozbudowy gospodarstw, wielu rolników decyduje się też na specjalizację w określonej dziedzinie.

Źródło: www.agrarheute.com