mięso drobiowe
fot. Fotolia

Ukraina zaczyna odczuwać ekonomiczne konsekwencje pojawienia się wirusa ptasiej grypy.

Pierwsze ognisko choroby w tym kraju zostało zidentyfikowane 21 stycznia we wsi Bugakov (powiat Nemyriv, obwód winnicki), gdzie utrzymywano blisko 100 tys. brojlerów.

Od tego czasu na zawieszenie dostaw drobiu z Ukrainy zdecydowały się kraje Unii Europejskiej. Chociaż Ukraina naciska na wznowienie eksportu na teren państw wspólnoty i oczekuje uznania regionalizacji, póki co nie ma żadnych nowych informacji w tej kwestii.

Tymczasem na zawieszenie dostaw z Ukrainy zdecydowały się władze Białorusi. Oprócz mięsa drobiowego, ze względu na ptasią grypę, Białoruś nie będzie pozyskiwać także żywego drobiu, jaj wylęgowych, proszku z jaj i innych przetworów jajecznych, albuminy, puchu i pierza oraz pasz i dodatków paszowych dla drobiu.

Źródło: www.kipdip.org.pl

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.