brojlery
fot. Fotolia

Końcówka roku 2018 nie była zbyt optymistyczna dla polskich producentów drobiu. Za sprawą rosnącego eksportu mięsa drobiowego z Brazylii, zauważalne były drastyczne spadki cen.

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, opierając się na dane przedstawione przez agencję Reuters, brazylijski przemysł drobiowy bardzo dynamicznie odrabia straty eksportowe poniesione w pierwszym półroczu 2018 roku.

W pierwszych miesiącach 2018 roku pojawiły się liczne zastrzeżenia dotyczące jakości dostaw z Brazylii, co znacznie ograniczyło pozyskiwanie surowca z tego kraju przez państwa Unii Europejskiej.

Łącznie brazylijski przemysł mięsny sprzedał w 2018 roku 4,1 mln ton mięsa kurczaków na rynkach zagranicznych, co jest wynikiem o 5,1% gorszym od tego zanotowanego w 2017 roku. Biorąc pod uwagę jedynie drugie półrocze 2018 roku, wyniki osiągane przez brazylijskich eksporterów były o wiele lepsze. Eksport brazylijskich kurczaków wzrastał do średnich miesięcznych poziomów 377.300 ton, co było najlepszym wynikiem od trzech lat.

Zdaniem analityków, najbliższe miesiące przyniosą kolejny wzrost eksportu mięsa z Brazylii do Unii Europejskiej, co nie jest dobrą informacją dla polskich producentów mięsa drobiowego.

KIPDiP / Reuters