Rzadkie rasy zwierząt hodowlanych w Wielkiej Brytanii są zagrożone wymarciem, chyba że sytuacja w porę ulegnie zmianie.
The Rare Breeds Survival Trust (RBST) opublikował raport o możliwym niebezpieczeństwie hodowlanym, w którym przedstawiono aktualny stan najrzadszych ras kraju zagrożonych wyginięciem.
Brytyjska organizacja charytatywna zajmuje się monitorowaniem stanu i promocją zwierząt hodowlanych oraz koni rzadkich ras.
W raporcie stwierdzono, że rasy najbardziej zagrożone wymarciem to:
Bydło Vaynol – 12 samic hodowlanych w roku 2018
Konie Cleveland Bay – 64
Konie Suffolk – 80
Świnie British Landrace – 138
Świnie British Lop – 161
Tom Beeston, dyrektor naczelny RBST, powiedział, że rzadkie rasy wyginą, chyba że ich liczba gwałtownie wzrośnie. W tym celu wezwał do pomocy organy rządowe i konsumentów.
? W następnej dekadzie potrzebujemy ponad 10 milionów funtów, abyśmy mogli stworzyć nasz bank genów, w którym przechowywany jest materiał genetyczny, abyśmy mogli odtworzyć rasę ? powiedział Beeston.
? Chcemy także, aby więcej ludzi spożywało rzadkie mięso rasowe, aby zwiększyć popyt na zwierzęta. Te zwierzęta są piękne, wyjątkowo brytyjskie i zasługują na ochronę dla przyszłych pokoleń.
Dlaczego rzadkie rasy mogą wyginąć i czy można temu zapobiec?
Trzoda chlewna
Zapotrzebowanie na wieprzowinę w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci doprowadziło do intensywnej produkcji trzody chlewnej, tak aby wytwarzać jak najwięcej chudego mięsa przy niewielkiej ilości tłuszczu.
Potrawy z rzadkich świń hodowlanych, takich jak Gloucestershire Old Spots i Tamworths, są teraz dostępne w menu w wielu restauracjach, a w zachowaniu ras ważne jest, aby konsumenci pytali o rzadkie rasy zwierząt, kiedy wychodzą na posiłek.
RBST pracuje nad poprawą rynku świń Landrace i Lop w branży restauracyjnej, aby wyprowadzić obie rasy ze strefy ekstremalnego zagrożenia.
Bydło
Pozyskiwanie mięsa rzadkich ras bydła także staje się coraz bardziej interesujące dla szefów kuchni i restauracji. Krowy szkockiej rasy wyżynnej były w latach 70 zagrożone wyginięciem, ale teraz ich mięso jest niezwykle popularne wśród klientów. Im więcej ludzi spożywa mięso rzadkich ras, tym większe zapotrzebowanie i tym większa liczba zwierząt.
Źródło: Rare Breeds Survival Trust