fot. Fotolia

Rzadkie rasy zwierząt hodowlanych w Wielkiej Brytanii są zagrożone wymarciem, chyba że sytuacja w porę ulegnie zmianie.

The Rare Breeds Survival Trust (RBST) opublikował raport o możliwym niebezpieczeństwie hodowlanym, w którym przedstawiono aktualny stan najrzadszych ras kraju zagrożonych wyginięciem.

Brytyjska organizacja charytatywna zajmuje się monitorowaniem stanu i promocją zwierząt hodowlanych oraz koni rzadkich ras.

W raporcie stwierdzono, że rasy najbardziej zagrożone wymarciem to:

Bydło Vaynol – 12 samic hodowlanych w roku  2018
Konie Cleveland Bay – 64
Konie Suffolk – 80
Świnie British Landrace – 138
Świnie British Lop – 161

Tom Beeston, dyrektor naczelny RBST, powiedział, że rzadkie rasy wyginą, chyba że ich liczba gwałtownie wzrośnie. W tym celu wezwał do pomocy organy rządowe i konsumentów.

– W następnej dekadzie potrzebujemy ponad 10 milionów funtów, abyśmy mogli stworzyć nasz bank genów, w którym przechowywany jest materiał genetyczny, abyśmy mogli odtworzyć rasę – powiedział Beeston.

– Chcemy także, aby więcej ludzi spożywało rzadkie mięso rasowe, aby zwiększyć popyt na zwierzęta. Te zwierzęta są piękne, wyjątkowo brytyjskie i zasługują na ochronę dla przyszłych pokoleń.

Dlaczego rzadkie rasy mogą wyginąć i czy można temu zapobiec?

Trzoda chlewna

Zapotrzebowanie na wieprzowinę w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci doprowadziło do intensywnej produkcji trzody chlewnej, tak aby wytwarzać jak najwięcej chudego mięsa przy niewielkiej ilości tłuszczu.

Potrawy z rzadkich świń hodowlanych, takich jak Gloucestershire Old Spots i Tamworths, są teraz dostępne w menu w wielu restauracjach, a w zachowaniu ras ważne jest, aby konsumenci pytali o rzadkie rasy zwierząt, kiedy wychodzą na posiłek.

RBST pracuje nad poprawą rynku świń Landrace i Lop w branży restauracyjnej, aby wyprowadzić obie rasy ze strefy ekstremalnego zagrożenia.

Bydło

Pozyskiwanie mięsa rzadkich ras bydła także staje się coraz bardziej interesujące dla szefów kuchni i restauracji. Krowy szkockiej rasy wyżynnej były w latach 70 zagrożone wyginięciem, ale teraz ich mięso jest niezwykle popularne wśród klientów. Im więcej ludzi spożywa mięso rzadkich ras, tym większe zapotrzebowanie i tym większa liczba zwierząt.

Źródło: Rare Breeds Survival Trust