krowa
fot. Fotolia

Gąbczasta encefalopatia bydła (ang. Bovine Spongiform Encephalopathy, BSE), czyli tzw. choroba szalonych krów to groźne schorzenie, które po raz pierwszy zostało wykryte w 1986 roku na terytorium Wielkiej Brytanii.

Prawdziwa epidemia BSE wybuchła kilka lat później ? na początku lat 90 w Europie Zachodniej, a w celu zlikwidowania choroby, masowo wybijano całe stada bydła.

Choroba szalonych krów wywoływana jest przez priony, czyli mikrocząsteczki zwierzęcego białka. Mogą one pojawić się w organizmie zwierząt w wyniku karmienia ich mączką kostną, która w dużym procencie zbudowana jest z włókien kolagenowych.

Zjedzenie wołowiny zawierającej chorobotwórczy rodzaj prionów przez człowieka może z kolei doprowadzić do pojawienia się choroby Creutzfeldta-Jakoba, czyli gąbczastego zwyrodnienie mózgu.

Chociaż w ostatnich latach wydawało się, że problem BSE udało się zażegnać, szkockie władze poinformowały o przypadku gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), który został wykryty farmie w Aberdeenshire.

Przypadek BSE potwierdzono podczas rutynowych badań. W szkockim systemie nadzoru, zwierzęta w wieku powyżej czterech lat, które kierowane są na rzeź są rutynowo testowane pod kątem BSE.

W związku z tym, że mięso chorego zwierzęcia nie zostało wykorzystane w przemyśle mięsnym, nie ma ryzyka zagrożenia zdrowia ludzi ? poinformowały władze szkockie.

Pojawienie się choroby w Aberdeenshire jest pierwszym przypadkiem BSE wykrytym w Szkocji od ponad 10 lat.

FW