Burger King rozszerza menu o ?bezmięsne burgery?
fot. Fotolia

Moda na zastępowanie naturalnego mięsa tzw. ?mięsem z laboratorium? oraz zamiennikami na bazie roślin może w najbliższym czasie rozwijać się w dynamicznym tempie. Chcąc nadążyć za oczekiwaniami konsumentów, coraz większe, globalne marki dostosowują swoją ofertę, wprowadzając nowe rozwiązania.

Popularna amerykańska sieć fast ? foodów Burger King zdecydowała się na rozbudowanie swojego menu o ?bezmięsne burgery? Imposible Whopper.

Znajdujący się w kanapce kotlet, w swojej konsystencji i smaku przypomina mięso, ale powstaję wyłącznie ze składników roślinnych ? białek pszeniczych i ziemniaczanych. Tajemniczym składnikiem odpowiedzialnym za smak kanapki jest hem, który powstaje powstaje z soi i genetycznie modyfikowanych drożdży.

Jak na razie nowa kanapka pojawi się 59 lokalach Burger King na terytorium Stanów Zjednoczonych i jeżeli pomysł okaże się sukcesem, sprzedaż zostanie rozszerzony na całym świecie. Whoppery kosztują o około jednego dolara więcej niż klasyczna kanapka.

Burger King