Burger King rozszerza menu o „bezmięsne burgery”
fot. Fotolia

Moda na zastępowanie naturalnego mięsa tzw. „mięsem z laboratorium” oraz zamiennikami na bazie roślin może w najbliższym czasie rozwijać się w dynamicznym tempie. Chcąc nadążyć za oczekiwaniami konsumentów, coraz większe, globalne marki dostosowują swoją ofertę, wprowadzając nowe rozwiązania.

Popularna amerykańska sieć fast – foodów Burger King zdecydowała się na rozbudowanie swojego menu o „bezmięsne burgery” Imposible Whopper.

Znajdujący się w kanapce kotlet, w swojej konsystencji i smaku przypomina mięso, ale powstaję wyłącznie ze składników roślinnych – białek pszeniczych i ziemniaczanych. Tajemniczym składnikiem odpowiedzialnym za smak kanapki jest hem, który powstaje powstaje z soi i genetycznie modyfikowanych drożdży.

Jak na razie nowa kanapka pojawi się 59 lokalach Burger King na terytorium Stanów Zjednoczonych i jeżeli pomysł okaże się sukcesem, sprzedaż zostanie rozszerzony na całym świecie. Whoppery kosztują o około jednego dolara więcej niż klasyczna kanapka.

Burger King

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika