pole uprawne
fot. www.mojarola.pl

Niemiecki rynek wieprzowiny będący aktualnie największym rynkiem w Europie ma duży wpływ na kształtowanie się sytuacji cenowej na rynku trzody chlewnej w Polsce.

Na przestrzeni ostatnich tygodni, wzrosty cen tuczników w Polsce nie nadążały za ceną niemiecką powodując rozwarstwienie cenowe sięgające ponad 60 groszy na kilogramie wagi bitej ciepłej ? donosi Krajowy Zwiazek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej.

W Niemczech podaż żywca wieprzowego w dalszym ciągu jest niewielka, w efekcie czego ceny utrzymały wysoki poziom wynoszący 1,80 ?/kg (wbc).

Prognozuje się, że im bliżej jesieni tym wyższe będą ceny tuczników w krajach Unii Europejskiej. Ze względu na rozprzestrzeniający się afrykański pomór świń w Chinach i masową likwidację macior, prognozuje się, że znaczący spadek podaży tuczników w tym kraju nastąpi w okresie jesiennym.

Brak surowca w Chinach powinien jeszcze bardziej nasilić eksport wieprzowiny z krajów Unii Europejskiej do Państwa Środka.

KZP-PTCh