mięso wieprzowe
fot. Fotolia

Ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie rosną i ponownie zbliżają się rekordowego poziomu z ubiegłego roku. Wzrastają także ceny konsumpcyjne, które w poniedziałek osiągnęły najwyższy poziom od ponad ośmiu lat – wynika z danych chińskiego urzędu statystycznego.

Powodem gwałtownego wzrostu cen wieprzowiny są rygorystyczne środki zwalczania epidemii koronawirusa, które wpływają nie tylko na transport świń, ale także utrudniają wznowienie pracy w rzeźniach. Efektem tego są coraz mniejsze zapasy wieprzowiny w sklepach.

Z powodu epidemii koronawirusa zginęło już ponad 1000 osób, a zakażonych jest ponad 40 tys. W wielu prowincjach święta noworoczne zostały przedłużone o co najmniej tydzień, a przepływ osób był znacznie ograniczony. Skomplikowało to także transport drogowy, a przy tym zakup i transport świń. W wielu regionach brakowało personelu, aby przeprowadzić transport i ubój. Ponieważ pogłowie świń gotowych do uboju jest niskie, ceny świń znów rosną.

Średnie ceny wieprzowiny wyniosły we wtorek 7,34 USD za kilogram, w porównaniu z 6,89 USD przed świętami Chińskiego Nowego Roku. Poprzedni rekord cen został osiągnięty w październiku 2019 roku i wyniósł 7,75 USD za kg.

Chociaż Ministerstwo Rolnictwa Chin apelowało o priorytetowe traktowanie produkcji żywności, w efekcie czego kilka dużych rzeźni wznowiło pracę w tym tygodniu, powstałe deficyty są bardzo duże.

Ponadto nie należy zapominać, że Chiny wciąż zmagają się z wirusem ASF, który zredukował pogłowie świń w tym kraju o ponad 40%.

Źródło: www.agrarheute.com

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.