wieprzowina
fot. Fotolia

W związku z pojawieniem się wirusa afrykańskiego pomoru świń, pogłowie trzody chlewnej w Chinach uległo znacznej redukcji, a ceny wieprzowiny osiągają rekordowe poziomy.

Obecna sytuacja sprawia, że rolnicy robią wszystko, aby wyprodukować możliwie jak największą ilość mięsa.

W południowych Chinach przy granicy z Wietnamem, jeden z rolników hoduje gigantyczne świnie, których waga przekracza 500 kg, co sprawia, że swoimi rozmiarami dorównują niedźwiedziom polarnym. Podczas uboju rolnik może sprzedać niektóre zwierzęta za ponad 10 000 juanów ? to więcej niż trzykrotność średniego miesięcznego dochodu w prowincji.

W całym kraju coraz więcej rolników decyduje się na dłuższą hodowlę zwierząt. W północno-wschodniej prowincji Julin, średnia waga świń wynosi około 175?200 kg. To o 50 kg więcej w porównaniu do średniej z ostatnich lat.

Trend zwiększania masy ubojowej świń nie ogranicza się wyłącznie do małych gospodarstw. Duże fermy również próbują zwiększyć średnią wagę ubojową świń, która średnio wzrosła do 140 kg. To około 30 kg więcej niż przed wybuchem epidemii ASF.

Agrarheute