wieprzowina - ubojnia
fot. Fotolia

Chińska populacja świń z miesiąca na miesiąc ulega wyraźnej redukcji. Chociaż wraz ze spadkiem podaży, spada także popyt na wieprzowinę w Chinach, nadchodzący rok ma przynieść rekordowy poziom importu mięsa wieprzowego do tego państwa ? informują analitycy.

Spadek populacji trzody chlewnej w Chinach w wyniku wystąpienia epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF) zwolnił, ale jeszcze się nie zatrzymał. Według chińskiego Ministerstwa Rolnictwa, populacja świń spadła we wrześniu o 3% w porównaniu z poprzednim miesiącem. W ciągu jednego roku chińskie zapasy wieprzowiny spadły o 41,1%, a pogłowie macior zmniejszyło się o 38,9%.

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA), w swojej obecnej prognozie dla światowego rynku wieprzowiny, szacuje, że chińskie stado świń może wynieść tylko 275 milionów do końca 2020 roku. Byłby to spadek o prawie 170 milionów świń w porównaniu do 2017 roku, czyli ostatniego roku przed ASF.

Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w bieżącym roku spadnie ?tylko? o 14% w porównaniu z 2018 rokiem i wyniesie 46,5 mln ton. Do 2020 roku produkcja spadnie jednak o 25% do poziomu 34,75 mln ton wieprzowiny.

USDA przewiduje także spadki w konsumpcji chińskiej wieprzowiny. W 2019 roku mają one wynieść 12%, a w 2020 roku 22% z powodu niższej podaży i rosnących cen.

Według najnowszych danych chińskiego Urzędu Celnego w pierwszych trzech kwartałach 2019 roku do Chin zaimportowano 1,33 mln ton wieprzowiny bez produktów ubocznych. To o 400 000 ton więcej (44%) niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Według amerykańskich ekspertów, import wieprzowiny do Chin  wciąż będzie wzrastał i jeszcze w 2019 roku wzrośnie o 67% do poziomu 2,60 mln ton i wzrośnie o kolejne 35% w 2020 roku do nowego rekordowego poziomu 3,50 mln ton.

Według USDA konsekwencje ASF związane z malejącą produkcją i wyższym importem będą nadal odczuwalne w innych krajach azjatyckich także w 2020 roku, nie tylko w Chinach.

Agrarheute / USDA