Duże chińskie fermy świń łączą się z małymi rodzinnymi gospodarstwami w zainicjowanej przez państwo inwestycji o wartości 50 mld juanów (7,14 mld dolarów) w celu zwiększenia produkcji wieprzowiny po wybuchu epidemii afrykańskiego pomoru świń.
Ministerstwo Rolnictwa Chin poinformowało, że piętnaście wiodących ferm trzody chlewnej podpisało 19 umów z lokalnymi władzami w 16 chińskich miastach.
Oczekuje się, że projekt pozwoli wyprodukować rocznie ponad 22 mln tuczników i przyczyni się do zaangażowania 33 tys. rodzin wiejskich. Więksi rolnicy są zachęcani do wzięcia udziału w programie i dzierżawy średnich i małych gospodarstw. Gospodarstwa mają być odpowiednio modernizowane, a na ich terenie powstawać rzeźnie i centra chłodnicze.
Chińskie stado świń jest obecnie o około 40% mniejsze niż rok temu, po tym, jak zostało dziesiątkowane przez afrykański pomór świń.
Chiny, które są największym na świecie producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie wciąż bazują w dużej mierze na małych gospodarstwach, przy czym prawie 50% podaży wieprzowiny pochodzi z gospodarstw, które produkują mniej niż 500 świń rocznie.
Źródło: www.thepigsite.com