wieprzowina - ubojnia
fot. Fotolia

W sierpniu 2018 roku w Chinach stwierdzono pierwsze ognisko afrykańskiego pomoru świń. Od tego czasu sytuacja na światowym rynku wieprzowiny zaczęła rozwijać się bardzo dynamicznie.

Chiny w dalszym ciągu mogą pochwalić się statusem największego producenta trzody chlewnej na świecie. Z drugiej jednak strony znaczna część rodzimej produkcji trafia na rynek wewnętrzny, a rozprzestrzenienie się choroby niemalże na terytorium całego kraju w znacznym stopniu kurczy chińskie zapasy wieprzowiny.

W związku z występowaniem ASF chińska hodowla trzody chlewnej została mocno zredukowana, co sprawia, że Chińczycy zmuszeni są do poszukiwania alternatyw dla mięsa wieprzowego w postaci drobiu bądź jego importu.

Eksperci szacują, że rezerwy mięsa wieprzowego w Chinach będą na wyczerpaniu już jesienią 2019 roku, dlatego też chińskie władze podejmą niebawem decyzję o masowym imporcie mięsa wieprzowego.

Zapotrzebowanie Chińczyków może być częściowo rekompensowane poprzez rynek unijny, aczkolwiek w grę wchodzić mogą także dostawy z USA.

KZP-PTCh