mięso wieprzowe
fot. Fotolia

Chiny dokonują wszelkich starań, aby zapewnić racjonalną produkcję i dystrybucję mięsa, produktów mlecznych i jaj podczas walki z epidemią koronawirusa. Szczególnie chodzi o wieprzowinę, której w Chinach brakuje.

Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi zaapelowało do władz lokalnych, aby zachęcało zakłady paszowe, rzeźnie i przetwórców produktów zwierzęcych do jak najszybszego wznowienia produkcji w celu zwiększenia podaży.

Po wybuchu epidemii koronawirusa ucierpiał transport żywych zwierząt, dostawy pasz i funkcjonowanie rzeźni, co odbiło się negatywnie na przemyśle hodowlanym w wielu regionach Chin.

Ministerstwo zaapelowało do lokalnych władz, aby nie zatrzymywać pojazdów przewożących paszę, żywe zwierzęta i produkty hodowlane.

Ponadto ministerstwo zaapelowało, aby zaprzestać zamykania rzeźni i poprosiło o zintensyfikowanie działań celu zapewnienia zaopatrzenia rynku i bezpieczeństwa żywności.

Źródło: www.english.agri.gov.cn

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.