W sierpniu minął dokładnie rok, od kiedy w Chinach potwierdzony został pierwszy przypadek afrykańskiego pomoru świń. Od tego czasu pogłowie trzody chlewnej zostało bardzo mocno zredukowane w wyniku ingerencji choroby oraz metod jej eliminacji.
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa ogłosiło w piątek w oficjalnym komunikacie, że chińskie pogłowie świń zmniejszyło się w lipcu o 32,2% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.
Ministerstwo poinformowało również, że w badanym okresie, w Chinach zmniejszyło się także pogłowie loch, które jest o 31,9% mniejsze niż wcześniej.
Spadki ogólnej liczby pogłowia świń i loch są znacznie bardziej gwałtowne niż w czerwcu, kiedy chińskie pogłowie świń zmniejszyło się o 25,8%, a liczba loch spadła o 26,7%.
Szacunki branżowe sugerują jednak, że chińskie pogłowie świń mogło zmniejszyć się o wiele bardziej, a niektóre źródła mówią o spadku na poziomie 50%.
Rosnący popyt sprawia, że ceny żywca wieprzowego w Chinach przekroczyły rekordowy poziom z 2016 roku i wynoszą obecnie średnio 23,49 juana (3,34 USD) za kg. Analitycy oczekują również, że ceny wieprzowiny przekroczą rekordowe poziomy w nadchodzących miesiącach.
TPS