wieprzowina - ubojnia
fot. Fotolia

Produkcja wieprzowiny w Chinach w 2019 roku spadła do najniższego poziomu od 16 lat.

Chiny, które są największym na świecie producentem i konsument wieprzowiny, wyprodukowały w 2019 roku 42,55 mln ton wieprzowiny.

To o 21,3% czyli o 11,5 mln ton mniej niż udało się wyprodukować w roku 2018. Jednocześnie jest to najmniejsza wielkość produkcji od 2003 roku – podało Chińskie Narodowe Biuro Statystyki (NBS).

Ceny wieprzowiny w porównaniu z 2018 rokiem potroiły się, a import znalazł się na rekordowym poziomie – jest to efekt wirusa afrykańskiego pomoru świń, który dotarł do Chin w sierpniu 2018 roku.

Chińskie Narodowe Biuro Statystyki poinformowało również, że chińskie pogłowie świń liczyło w grudniu 2019 roku 310,41 mln zwierząt. To o 27,5% mniej niż w ubiegłym roku, kiedy pogłowie świń w Chinach liczyło 428 mln świń było w chińskich stajniach. Jednocześnie jest to prawie 4 mln zwierząt więcej niż 306,75 mln zwierząt we wrześniu 2019.

NBS poinformowało również, że liczba ubitych świń spadła w ubiegłym roku o 21,6% do 544,19 mln sztuk/42,55 mln ton. Całkowita produkcja mięsa, w tym wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny i drobiu, spadła o 10,2% do poziomu 76,49 mln ton w 2019 roku. Produkcja wołowiny wzrosła o 3,6% do 6,67 mln ton, a produkcja drobiu o 12,3% do 22,39 mln ton.

Źródło: www.stats.gov.cn