żywienie świń
fot. Fotolia

Trwa wojna handlowa pomiędzy Chinami, a Stanami Zjednoczonymi, w wyniku której Chińczycy zmuszeni są do zmian w zakresie standardów żywienia zwierząt paszami białkowymi.

W związku z wysokimi cłami nałożonymi na amerykańską soję, ilość dostaw tego surowca radykalnie zmalała. Ponieważ amerykańska soja jest kluczowym źródłem białka w paszach dla zwierząt gospodarskich, Chiny rozważają ograniczenie ilości białka stosowanego w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.

Chińskie Stowarzyszenie Przemysłu Paszowego wyszło z inicjatywą zmniejszenia ilości białka surowego i fosforu ogólnego w paszach dla trzody chlewnej, broilerów na różnych etapach wzrostu.

Nowe wytyczne zakładają między innymi, aby rolnicy karmili tuczniki o wadze powyżej 100 kilogramów paszami zawierającymi 10-12,5% białka, podczas gdy aktualnie zawartość ta wynosi od 13-14%. 

Przypomnijmy, że 6 lipca Chiny nałożyły 25% cła na amerykańskie produkty – w tym soję, w odpowiedzi na amerykańskie cła na chińskie towary.

W związku z tym, że Chiny od dawna opierają swoją hodowlę zwierząt na imporcie białek paszowych, wojna handlowa ze Stanami Zjednoczonymi sprawia, że stoją obecnie w obliczu deficytu zasobów paszowych, który utrudnia rozwój przemysłu paszowego i hodowli zwierząt

TPS