brojlery
fot. Fotolia

Wirus afrykańskiego pomoru świń, który od sierpnia rozprzestrzenia się po terytorium Chin, determinuje popyt na mięso drobiowe.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz powołując się dane agencji prasowej Bloomberg donosi, że w menu chińskich restauracji oraz stołówek widoczny jest trend masowego zastępowana wieprzowiny przez mięso drobiowe.

Mimo że ASF nie jest chorobą zagrażającym życiu ludzi, często działa na wyobraźnię konsumentów, którzy słysząc doniesienia o kolejnych ogniskach choroby, decydują się na poszukiwanie alternatyw dla mięsa wieprzowego. Ich wybór często pada na drób i podobnie jest w przypadku Chin.

Ceny mięsa drobiowego osiągnęły obecnie najwyższy poziom od trzech lat, podczas gdy ceny prosiąt obniżyły się w ciągu miesiąca o 10% (porównanie września z październikiem 2018 roku). 

W wielu regionach Chin obowiązują również restrykcje wobec mięsa wieprzowego, co zdaniem analityków mogło zwiększyć popyt na drób o nawet 10%.

KIPDiP