żywienie świń
fot. Fotolia

Epidemia afrykańskiego pomoru świń, a co za tym idzie mniejsza ilość wieprzowiny i wysoki poziom cen sprawiły, że Chiny zdecydowały się na wprowadzenie na rynek strategicznych rezerw wieprzowiny.

Chińskie władze poinformowały, że na rynek zostanie wypuszczonych łącznie 10 tys. ton wieprzowiny z centralnych rezerw, która pochodzi przede wszystkim z importu: Danii, Francji, USA oraz Wielkiej Brytanii.

Chiny w dalszym ciągu pozostają największym producentem wieprzowiny na świecie, a mięso wieprzowe jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych i stanowi 60% całej konsumpcji mięsa.

Warto dodać, że kilka tygodni temu Chiny zdecydowały się na wprowadzenie na rynek pierwszej partii rezerw mięsa w analogicznych ilościach. Łącznie ilość wieprzowiny uwolnionej od początku września wynosi 20 tys. ton.

TPS

Od zawsze związany z rolnictwem. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku ekonomia, specjalizujący się w zakresie ekonomiki gospodarki żywnościowej.