fot. Fotolia

Wirus afrykańskiego pomoru świń, który w bardzo szybkim tempie rozprzestrzenia się po terytorium Chin, determinuje popyt na wieprzowinę pochodzącą z krajów Unii Europejskiej.

Chiny w dalszym ciągu są największym producentem wieprzowiny na świecie, ale na lokalnym rynku widać już skutki wirusa, który pojawił się w Państwie Środka w sierpniu 2018 roku.

Cena żywca wieprzowego w Chinach w ostatnim tygodniu zanotowała wzrost do 16 juanów/kg (9,00 zł/kg), a według ekspertów już niebawem może dobić do poziomu 20-23 juanów/kg.

Coraz mniejsza podaż wieprzowiny sprawia, że Chiny coraz bardziej interesują się dostawami mięsa z Unii Europejskiej. Rynkami szczególnie interesującymi dla Chin są Hiszpania, Niemcy, Dania i Holandia, a więc państwa wolne od ASF.

Dostawy do Azji powinny w najbliższej perspektywie odciążyć nieco rynek unijny i być impulsem do wzrostu stawek na rynku Unii Europejskiej.

KZP-PTCh