brojlery
fot. Fotolia

Rosnący strach przed wirusem afrykańskiego pomoru świń sprawia, że w Chinach stale wzrasta popyt na mięso drobiowe.

Epidemia ASF wybuchła w Chinach w sierpniu 2018 roku i chociaż choroba w żaden sposób nie zagraża ludziom, chińscy konsumenci poszukują alternatyw dla mięsa wieprzowego.

Analitycy Rabobanku prognozują, że wzrastający popyt na drób w Chinach powinien doprowadzić do większej ilości dostaw mięsa z Europy.

Rok 2018 był trudny dla europejskich producentów drobiu, a taki stan rzeczy wynikał przede wszystkim z amerykańsko-chińskiej  wojny handlowej, nowych standardów halal wprowadzonych przez Arabię Saudyjską, restrykcji handlowych związanych z grypą ptaków oraz skandalu związanego z jakością mięsa drobiowego z Brazylii.

Zdaniem ekspertów, druga połowa 2019 roku powinna przynieść znaczną poprawę na rynku drobiu, aczkolwiek nad rynkiem wciąż będzie wisiała niepewność związana z ewentualnym nasileniem występowania grypy ptaków oraz z możliwym zaostrzeniem sytuacji na linii Stany Zjednoczone – Chiny.

KIPDiP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika