Warchalki
fot. Fotolia

Zaawansowany system wykorzystujący kamery 3D może pomóc rolnikom wykryć wczesne objawy kanibalizmu świń przejawiające się obgryzaniem ogonów innych osobników.

Kanibalizm w ogromnym stopniu wpływa na obniżenie dobrostanu zaatakowanych osobników i stanowi poważny problem ekonomiczny dla gospodarstw, prowadząc do zmniejszenia przyrostu masy ciała, gorszego wykorzystania paszy, a niekiedy upadku zwierząt.

Badania przeprowadzone przez Scotland’s Rural College (SRUC) wykazały, że świnie trzymają opuszczony ogon przy ciele, kiedy pozostałe osobniki zaczynają go obgryzać.

W eksperymentach badacze korzystali kamery 3D, które były umieszczone nad karmnikami, aby automatycznie mierzyć, czy ich ogony są podniesione, zawinięte, czy opuszczone w dół.

Badanie przeprowadzono na 23 grupach świń odsadzonych od maciory, które były regularnie oceniane pod kątem oznak uszkodzenia ogona. Zwierzęta były uważnie monitorowane, a obgryzanie ogonów było natychmiast zatrzymywane bezpośrednio po wykryciu ogniska.

Badanie, które zostało opublikowane w czasopiśmie naukowym Plos One umożliwiło naukowcom automatyczne mierzenie pozycji ogona i dowiodło, że może ona działać jako wczesny znak ostrzegawczy podczas obgryzania ogonów.

? Badania pozwoliły nam utwierdzić się w tym, czego się spodziewaliśmy. Teraz wyzwaniem jest opracowanie odpowiedniej technologii, która byłaby systemem wczesnego ostrzegania o pojawiających się nieprawidłowościach ? powiedział Rick D’Eath z Scotland’s Rural College.

Czym jest spowodowane obgryzanie ogonów u świń?

Kanibalizm świń przejawiający się miedzy innymi obgryzaniem ogonów to zaburzenia behawioralne, które nie maja jednej, jasnej przyczyny – istnieje szereg czynników, które mogą go powodować, a są nimi genetyka świń, sposób żywienia, warunki środowisko i zarządzanie stadem.

Kanibalizm świń może pojawić się wystąpić nieoczekiwanie i szybko się rozprzestrzeniać. Obgryzanie ogonów wiąże się z bólem i cierpieniem świń oraz poważnymi stratami ekonomicznymi dla rolników.

Spada nie tylko wartość rzeźna zwierząt, ale pojawiają się również dodatkowe wydatki w gospodarstwie wynikające ze zwiększonych kosztów pracy i leczenia weterynaryjnego w wyniku epidemii. Badania przeprowadzone przez Scotland’s Rural College mają pomóc w eliminacji tego problemu.

Źródło: Scotland’s Rural College