uprawa rzepaku
fot. Krzysztof Przepióra

Przebieg pogody, dobór odmiany czy nawożenie roślin to czynniki, które kształtują plon rzepaku ozimego w Polsce. Na pogodę niestety wpływu nie mamy, dlatego warto odpowiednio zadbać o pozostałe z wyżej wymienionych elementów.

Właściwy dobór odmiany powinien być dostosowany do stanowiska, regionu czy intensywności uprawy. Należy także wziąć pod uwagę termin i głębokość siewu oraz obsadę roślin na 1m2. Przyjmuje się, że najbardziej optymalnym terminem siewu rzepaku ozimego jest II połowa sierpnia, czyli ok 10-12 tygodni przed zahamowaniem wegetacji jesiennej rzepaku.

Głębokość siewu waha się w granicach 1,5-3,5 cm i uzależniona jest od rodzaju gleby. Na stanowiskach wilgotnych i zwięzłych należy siać go płycej, natomiast na lekkich i przesuszonych odpowiednio głębiej. Poprawnie dobrana obsada pozwala roślinie na prawidłowy rozwój, a także osiągnięcie właściwego pokroju przed zimą (10-12 liści właściwych, szyjka korzeniowa o średnicy powyżej 1 cm).

Niekorzystna może okazać się zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka obsada roślin. Ta pierwsza przyczynia się do zbyt szybkiego wzrostu rzepaku jesienią, natomiast w sytuacji gdy rośliny rosną w zbyt dużym zagęszczeniu konkurują ze sobą o składniki pokarmowe, są bardziej narażone na choroby i szkodniki czy wolniej się rozwijają.

Innym z podstawowych czynników kształtujących plon jest nawożenie. Uważa się, że najbardziej plonotwórczym składnikiem pokarmowym, który powinniśmy dostarczyć roślinie jest azot.

Warto pamiętać, iż w sytuacji gdy przedplon stanowiły rośliny bobowate, zmniejsza się zapotrzebowanie na ten pierwiastek dostarczany z nawozem. Dostarczenie go wpływa m.in. na wolniejsze starzenie liści, silniejsze wykształcenie pędu głównego, zwiększoną liczę pędów bocznych czy łuszczyn, co przekłada się na wysokość otrzymanego plonu.

Moja Rola

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika