brojlery
fot. Fotolia

Ukraińska produkcja mięsa drobiowego w dalszym ciągu dynamicznie się rozwija. W 2018 roku Ukraińcy wyeksportowali 300 tysięcy ton mięsa drobiowego i znaleźli się w czołówce światowych eksporterów, ustępując jedynie Brazylii, Stanom Zjednoczonym, krajom Unii Europejskiej, Tajlandii, Chinom i Turcji. Łączna wartość ukraińskiego eksportu mięsa wyniosła 472 mln dolarów.

Zdaniem analityków, trend ten zostanie zachowany także w 2019 roku, a Ukraina odnotuje wzrost eksportu o prawie 17 procent, osiągając poziom 350 tys. ton. Handel drobiem będzie tym samym w dalszym ciągu napędowych ukraińskiego eksportu rolno-spożywczego.

Za blisko 70% wolumenu eksportu mięsa drobiowego z  Ukrainy odpowiada przedsiębiorstwo MHP. Głównymi odbiorcami mięsa drobiowego z Ukrainy jest Holandia (105,4 mln USD), Słowacja (57,3 mln USD) i Araba Saudyjska (48,6 mln USD), która coraz chętniej importuje także polski drób.

KIPDiP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Podaj swoją nazwę użytkownika