Europejski eksport wieprzowiny wzrósł w 2019 roku o ponad 20%. Głównym odbiorcą miejsca wieprzowego były Chiny, a Hiszpania z kolei piastowała tytuł największego eksportera.
W ubiegłym roku Unia Europejska wyeksportowała ogółem 4 725 210 ton wieprzowiny i produktów wieprzowych, co stanowi wzrost o ponad 20% w porównaniu z rokiem poprzednim, kiedy eksport osiągnął poziom 3 938 560 ton. Głównym powodem wzrostu było zwiększenie eksportu do Chin, który wzrósł z poziomu 1 358 480 ton w 2018 roku do 2 419 490 ton w roku 2019.
W 2019 roku Hiszpania była wiodącym eksporterem wieprzowiny i produktów wieprzowych, z łączną liczbą 1 183 750 wyeksportowanych ton mięsa (869 540 ton w 2018 roku) i podwoiła swój eksport do Chin (668,780 ton wobec 315 140 ton).
Jeśli chodzi o konkretne produkty, głównym produktem eksportowanym było mrożone mięso (2 747 880 tony), a następnie podroby (1 362 880 ton).
Źródło: www.pig333.com