mięso wieprzowe
fot. Fotolia

Od początku 2019 roku Hiszpania zajmuje pierwsze miejsce na liście największych unijnych eksporterów mięsa wieprzowego do krajów trzecich.

Ze względu na stały wzrost produkcji w Hiszpanii oraz coraz większą liczbę produktów eksportowych, w ostatnich latach hiszpańskie firmy w pełni zaangażowały się w handel poza granicami Unii Europejskiej.

Hiszpański eksport wieprzowiny wzrósł o 21% w okresie od stycznia do kwietnia 2019 roku w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Prawie połowę całkowitego eksportu z Hiszpanii stanowi eksport do Chin, a dodatkowe 37% wolumenu eksportowego dotyczy krajów azjatyckich.

Pozycja Hiszpanii na światowym rynku wieprzowiny, najprawdopodobniej dodatkowo umocni się w nadchodzących miesiącach. Kilka hiszpańskich rzeźni czeka na bowiem na zezwolenia na eksport do Chin.

Do 2008 roku głównym eksporterem Unii Europejskiej była Dania. Duńczycy zostali jednak zdetronizowani przez Niemców, którzy z kolei zostali ostatnio wyprzedzeni przez Hiszpanów.

Na liście największych eksporterów piątce miejsce zajmuje Polska, która pomimo obecności wirusa afrykańskiego pomoru świń wciąż wysyła dużą liczbę mięsa do krajów trzecich. Nie wiadomo jednak, jak na sytuacje w Polsce wpłyną ostatnie przypadki ASF na zachodzie Polski.

PigProgress